MABISZ FELTÖRÉSI KATEGÓRIA

Az értéktároló széf, páncélszekrény adott MABISZ feltörési ellenállási, biztonsági kategóriával rendelkezik.

A megadott kategória besorolás jelzi, hogy a széfhez milyen kockázatvállalási értékhatár tartozik.

A vonatkozó besorolási kategóriát, illetve az értékhatárt, a széf, páncélszekrény leírásánál talája.

 
 


Besorolási kategória

A feltöréssel szembeni ellenállási összpontszám alapján az értéktároló széf, páncélszekrény besorolási kategóriát kap. Az európai szabványok betű és szám kombinációjával, illetve számmal jelölik a feltörési kategóriát (pl. S1, 0, I, II, VI, stb.), a MABISZ egyrészt megtartotta a betű és szám kombinációt (pl. S1, S2, O/1), másrészt betűket használ (pl. A, B, E, G, stb.) a kategóriák jelölésére.

A Magyar Biztosítók Szövetsége nagyrészben a külföldi minősítések alapján ad ki hazai minősítéseket, a külföldi széf minősítéseket honosítja. Az MSZ EN 1143-1 /A1; A2 szabvány szerint minősített széfek, páncélszekrények a külföldi besorolással megegyezően automatikusan elfogadásra kerülnek. A külföldi minősítéssel nem rendelkező termékek esetében a biztosítói kockázatvállalási
értékhatár az MSZ EN 1143-1 szabvány szerint elvégzett roncsolásos vizsgálat alapján a MABISZ besorolást kapja.

A MABISZ kategorizálás a külföldi kategóriákon felül egyéb kategóriákat is elismer (A, AA), lásd a lenti táblázatot.

Csoport és kategória

A MABISZ jelenleg 14 értéktároló és 12 értéktároló helyiségre (trezorteremre) vonatkozó biztonsági, feltörési ellenállási besorolási kategóriát ismer el.

Az értéktárolókat a lemezszekrények (0,5 - 1 millió Ft), a biztonsági szerkények (1,5 és 2,5 millió Ft), bútor-, fali- és padlószéfek (2 - 5 millió Ft), valamint a páncélszekrények (8 - 800 millió Ft) csoportjai alkotják. Az értéktároló széfek riasztóba kötése a G feltörési ellenállási kategóriával bezárólag nem kötelező. Ha a riasztóba kötés szakszerűen megtörténik, az értékhatár duplázódik. Az I besorolási kategóriától az elektronikai jelzőrendszerbe kötés kötelező.

Az értéktároló helyiségeket a trezortermek (16 - 100 000+ millió Ft) jelentik. Adott kategóriájú trezorteremhez minimum ugyanolyan feltörési ellenállású trezorajtóra van szükség.Kategória és széfzár

A széfek, páncélszekrények feltörési ellenállására vonatkozó szabványok a kategóriának megfelelő széfzárról is rendelkeznek. Feltűntetik a széfben használandó széfzár saját biztonsági kategóriáját és a széfzárak számát is.

A széfzárakra vonatkozó egységes európai szabvány az EN 1300. Ez a szabvány 4 biztonsági, feltörési széfzár besorolási kategóriát ismer el.
Az A besorolású széfzárak 40 millió forintos értékhatárig, a B besorlolásúak 500 millió forintos értékhatárig használhatók. Az ennél magasabb értékhatárú páncélszekrényekhez és trezortermekhez 2 vagy 3 darab C, illetve D kategóriás széfzár való.

EU, VdS, ECB.S IV (MABISZ K), vagy magasabb feltörési ellenállási kategóriájú értéktárolók, illetve értéktároló helyiségek esetén redundáns széfzár alkalmazását javasoljuk.

Template title
Template header
Template content