ÉRTÉKHATÁR RIASZTÓVAL

Az értéktároló széf, páncélszekrény riasztórendszerbe történő bekötés esetén adott nagyságú forint értékhatárral rendelkezik.

A megadott értékhatár jelzi, hogy maximum mekkora forintösszegű érték tartható a széfben.

 
 

Dupla értékhatár

Mint minden mechanikai biztonságtechnikai eszköznél, a széfeknél, páncélszekrényeknél is érdemes a mechanikai elemeket elektronikai védelmi elemekkel kombinálni. A mechanikai védelem a fizikai védelmet szolgálja, az elektronika pedig többnyire jelzésre, riasztásra szolgál.
Együtt használva ezeket, nagyobb biztonság és védelmi szint valósítható meg.

A széfeknél a riasztóba kötéssel értékhatár növekedés érhető el, így ha a helyiséget már amúgy is riasztó védi, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Minden széf riasztóba köthető. A nagyobb páncélszekrények már gyárilag riasztóba kötésére előkészítve érkeznek. Kisebb társaiknál ez nem jellemző, de az előkészítést szerviztechnikusaink szívesen elvégzik.

A széfeknél, páncélszekrényeknél a kockázatvállalási értékhatárok elektronikai jelzőrendszerbe (riasztórendszerbe) kötve a G fokozattal bezárólag duplázódnak. Az I fokozattól a riasztóba való kötés kötelező, lásd a lenti táblázatot.

Riasztóba kötés

A riasztóba kötésnek meghatározott előírások alapján kell megtörténnie, különben a bekötés nem érvényes.
Az elektronikai jelzőrendszert (riasztót) úgy kell telepíteni, hogy a széf önálló partíciót képezzen. A széfet, páncélszekrényt minimálisan nyitás- és testhangérzékelővel (rezgésérzékelővel) kell felszerelni.

A riasztóba kötésnél a riasztót telepítő szakemberek az általuk használt riasztóközponthoz illő, illetve az általuk megszokott riasztóelemekkel szeretnek dolgozni. Mivel a helyiséget figyelő riasztót ők programozzák és a széf is ebbe a rendszerbe kerül bekötésre, kézenfekvő, ha a széf, páncélszekrény riasztóba kötését is ők végzik el. Szakembereink ezért a telepítés során a riasztórendszerrel rendszerint nem dolgoznak, annak bekötését nem végzik el. A széfet a riasztóba kötésre előkészítik, illetve igény esetén a bekötésnél közreműködnek.

Egy a széfben teljeskörűen kiépített elektronikai jelzőrendszer a következő elemekből áll (a szabályos bekötéshez nem feltétlenül szükséges az összes elem felhasználása):

1. Nyitásérzékelő
2. Rezgésérzékelő
3. Elosztó- és kötődoboz
4. Felszakítás érzékelő
5. Zárretesz érintkező

Távfelügyelet

Napjainkban a tényleges értékvédelemhez sajnos már nem elég, ha csupán mechanikus biztonságtechnikai eszközökkel - pl. biztonsági zárral, széffel, illetve páncélszekrénnyel - és riasztóval rendelkezünk.

Támadás során a széfek bizonyos ideig feltartják a betörőt, a riasztó pedig megszólal, így hívja fel a figylemet a bűncselekményre.
Ez a figyelem azonban esetleges, hiszen a sok riasztás miatt az emberek többsége nem figyel a riasztásra, nem veszi azt komolyan, vagy nem is érdekli.
Ha azonban egy kedves szomszéd észleli is a riasztást, csak szerencsés esetben hív rendőrt idejében.

A legtöbb biztosítónál ezért előírás, hogy maga a riasztórendszer távfelügyeleti kivonulószolgálathoz is be legyen kötve, riasztásnál átjelzés történjen és így a riasztási jelzésre biztosan reagáljon is valaki, közbeavatkozzon a helyszínen.

Ilyen szolgáltatást ma már néhány ezer forintos havi költséggel nyújtanak különböző szolgáltatók. Javasoljuk, hogy riasztóba kötött széf esetén vegyen igénybe ilyen szolgáltatást. Ezzel nemcsak a széfben, hanem a teljes ingatlanban tárolt értékeket nagyobb biztonságban tudhatja.

 

 

Template title
Template header
Template content