TOLLKULCSOS SZÉFZÁR

Az értéktároló széf tollkulcsos széfzárral rendelkezik, illetve a széfzár tollkulcsos kivitelű.

A tollkulcsos széfzár nyitásához a hozzáillő kulcsra van szükség.

 
 
Kinek ajánljuk?

A tollkulcsos széfzárral működő széfeket az egyszerű megoldásokat kedvelő ügyfeleinknek ajánljuk, elsősorban olyanoknak, akik nem akarnak semmilyen kombinációt fejben tartani, csupán egy kulcsot kívánnak használni.

Az ilyen széfzárak kezelése nem igényel különösebb odafigyelést, vagy gyakorlatot sem pontosságot.

Ha a legegyszerűbb, könnyen kezelhető megoldást keresi és ebben a tekintetben nincsenek plusz igényei, ez a széfzár Önnek való.

Ha idegenkedik az elektronikától, vagy drágának tartja azt, kulcsos széfzárral működő széfet válasszon!

Tollulcsos széfzárak biztonsági szintje

A tollas kulcsok biztonsági szintje alapvetően három tényezőtől függ.

A tollkulcsos széfzárban elhelyezett fizikai akadályok (lamellák) számától és összetettségétől, a felhasznált alapanyagok fizikai ellenállásától, minőségétől és az összeszerelés pontosságától.

A tollkulcsos széfzárak kulcsai lehetnek egy-, két- és csillagtollú kivitelűek. Minél szélessebb a kulcstoll, illetve minél összettebb a tollak kialakítása és elhelyezkedése, a széfkulcs, a tollkulcsos széfzár és így maga a széf, páncélszekrény is annál biztonságosabb.

A széfzárakról sokat elmond a bennük elhelyezett lamellák (fizikai akadályok) száma és minősítési kategóriája (EN 1300 szabvány, A-D kategória).Előnyök

A kulcsos záródású széfek legnagyobb előnye, hogy a kulcsos széfzárak árszintje a legalacsonyabb.

Használatuk gyors és egyszerű, nem igényel különösebb odafigyelést, vagy gyakorlatot.

Nem kell fejben tartani semmilyen kódot, a fizikailag megtestesült kódot a kulcs jelenti, ami a széfet, páncélszekrényt nyitja.

A kulcsos széfzárak esetében nincs szükség áramellátásra, így üzemeltetésük nem jelent további költséget. Nincs szükség pl. elemre, így elemcserére sem.

Hátrányok

A kulcsos széfzárak esetén a használt kulcsot magánál, illetve biztonságos helyen kell tartania, a széfkulcs fizikai tárolásának kényszere kényelmetlen lehet.

Emellett ügyelnie kell rá, hogy a széfkulcs illetéktelenek kezébe ne kerüljön.
A széfkulcs elveszhet, ellophatják, lenyomatot készíthetnek róla, így őrzése biztonsági kockázatot jelent.

Egyszerűségüknél fogva a kulcsos széfzárak funkcionalitása a legszűkebb, például használatuk sem ellenőrizhető utólag, mivel eseménynapló nem készül.

Ha a széfkulcsot elveszti, vagy ellopják, a széfben lévő értékek többé nincsenek biztonságban. A legtöbb kulcsos széfzárat nem lehet a helyszínen átkódolni, illetve azt a felhasználó nem tudja saját maga elvégezni.

A további biztonság megteremtéséhez szakember segítségére, átkódolásra, illetve zárcserére van szükség.

Használati tanácsok

A használatbavétel előtt mindig figyelemesen olvassa el a széfhez, illetve a kulcsos széfzárhoz kapott kezelési utasítást és tartsa be annak előírásait.

A kulcsos széfzárakhoz legalább 2 db kulcs tartozik. A pótkulcsot, vagy pótkulcsokat szintén biztonságos helyen tárolja, hiszen a használatban lévő kulcs elvesztése esetén csak a pótkulccsal nyitható roncsolásmentesen a széf.

Ügyeljen arra, hogy a pótkulcsot ne ugyanabba a széfbe zárja hanem egy másik helyen, biztonságosan tárolja. Ellenkező esetben a pótkulcs, kulcselvesztés esetén hozzáférhetetlen lesz.

Igyekezzen a széfkulcsot olyan helyen tárolni, ahol csak Ön fér hozzá!

Mivel a kulcson nem látszik, hogy használták e, vagy sem, nem árt ha a széfkulcsot úgy rakja le, hogy megjegyzi annak pontos elhelyezkedését. Mikor legközelebb kulcsáért megy, az ettől eltérő pozíció árulkodó lehet.

A széfzárak alaptípusai

A széfzár típusának kiválasztása leginkább attól függ, hogyan kívánja használni a széfet, azaz mi a felhasználás célja és milyen megoldást részesít előnyben, illetve
milyen funkcionalitásra van szüksége.

A zármechanizmus tekintetében 3 alapvető változat létezik. A széf nyílhat kulcsos, mechanikus, vagy elektronikus kombinációs zárral, illetve ezek kombinációjával.

A három különböző elven működő zárszerkezet biztonsági szintje közel azonos (az egyszerű fémszerkezetzáras megoldások nem tartoznak ezek közé), pusztán csak
alkalmazási és kényelmi különbség van közöttük.

A 3 alapváltozaton belül különböző bizonsági szintű széfzárak léteznek.


Széfzárak száma és kombinációk

A széfeket aszerint is megkülönböztetjük, hogy hány széfzárral rendelkeznek.

A kisebb széfek jellemzően egy zárral készülnek és ez a széfzár fix, azaz nem változtatható, más típusúra nem cserélhető.

A nagyobb széfek, illetve páncélszekrények fontos jellemzője, hogy egy, kettő, esetleg több széfzárral készülnek és ezek a széfzárak változtathatók, más típusú széfzárra cserélhetők, illetve kombinálhatók.
A nagyobb széfek is készülhetnek gyárilag egy széfzárral. Ezek a széfek azonban a megfelelő hozzáértéssel és jogosultsággal módosíthatók, többzáras kivitelűre szerelhetők.

Sokféle kombináció lehetséges, de a leggyakrabban a 2 db tollkulcs széfzár, vagy 2 db mechanikus kombinációs széfzár kiépítésű azonos kombinációk, illetve az 1 db tollkulcsos + 1 db mechanikus kombinációs széfzár, vagy 1 db tollkulcsos + 1 db elektronikus
kombinációs széfzár kiépítésű vegyes kombinációk használatosak.

Template title
Template header
Template content