ELEKTRONIKUS KOMBINÁCIÓS SZÉFZÁR

Az értéktároló széf elektronikus számkombinációs széfzárral rendelkezik, illetve a széfzár elektronikus kombinációs kivitelű.

Az elektronikus kombinációs széfzár nyitásához a beállított kombináció használható.

 
 
Kinek ajánljuk?

Az elektronikus kombinációs széfzárral működő széfeket a modern és kényelmes eszközöket kedvelő ügyfeleinknek ajánljuk.

Az ilyen széfzárak kezelése nem igényel túl nagy odafigyelést, gyakorlatot. Pontosságra azonban szükség van. A széfzár használata ügyfélbarát, így könnyen megtanulható.

Ha a pusztán mechanikus megoldásokat elavultnak tartja, kulcsot nem akar biztonságosan tárolni, vagy cipelni és az alapvető nyitás-zárás funkcionalitásnál többre van szüksége, ez a széfzár Önnek való.

Figyelem! Elektronikus kombinációs széfzárral rendelkező széfet nedves, magas páratartalmú környezetben pl. fürdőszobában, borospincében, stb. nem szabad használni!
Ilyen telepítési és használati környezet esetén válasszon kulcsos vagy mechanikus kombinációs széfzárral szerelt széfet!

Elektronikus kombinációs széfzárak biztonsági szintje

Az elektronikus kombinációs széfzárak biztonsági szintje több tényezőtől függ.

Az elektronikus széfzár és a beviteli egység kialakításától, a széfzárban elhelyezett elektronika jellemzőitől és fejlettségétől, a felhasznált alapanyagok fizikai ellenállásától, minőségétől és az összeszerelés pontosságától.

Az elektronika jellemzői között a legfontosabbak a használható kódok hossza, a lehetséges felhasználók száma, a jogosultságok csoportosítása, az alkalmazható működési módok száma, az időkésleltetés lehetősége, az eseménylista kapacitása és tartalma, a programozhatóság, a hálozati képesség és a vésznyitás lehetősége.

A széfzárakról sokat elmond minősítési kategóriájuk (EN 1300 szabvány, A-D kategória).


Előnyök

Az elektronikus kombinációs széfzárak esetén a legnagyobb előnyt a kényelem és a csupán kis odafigylést igénylő, illetve a gyakorlatlan kéznek is egyszerű használat jelenti.
A nyitás és kódváltoztatás gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

A fejlettebb, több funkcióval rendelkező elektronikus kombinációs széfzárak sok biztonsági elv és működési mód megvalósítását teszik lehetővé. A fejlettebb széfzárak például utólag ellenőrizhető eseménylistában rögzítik az elvégzett műveleteket.

A műveleteket a széfzár hallható és látható jelekkel kíséri, így biztosít visszajelzést a használatról.

Nincs fizikailag megtestesült kód (pl. kulcs), így semmit nem kell hordozni, vagy bárminek a biztonságos tárolásáról gondoskodni. Ha a kódot fejben tárolja, az nem kerülhet illetéktelen kezébe, így ezzel a biztonsági kockázattal nem kell számolnia.

Ha kombinációját illetéktelen tudja meg, a széfben lévő értékek többé nincsenek biztonságban. Az elektronikus kombinációs széfzárakat a helyszínen át lehet kódolni, illetve azt a felhasználó saját maga is el tudja végezni, nincs szükség
szakember segítségére.

Hátrányok

Az elektronikus kombinációs széfek egyik hátránya, hogy árszintjük a kulcsos és a mechanikus kombinációs széfzárral szerelt széfekénél magasabb.
Minél több a rendelkezésre álló funkció, általában annál magassab az ár is.

Bár az egyszerűbb, csupán alapfunkcionalitással rendelkező elektronikus kombinációs széfzárak kezelése könnyű, a sok funkcióval bíró széfzárak használata nagyobb felkészültséget, jártasságot követel. A bonyolultabb működési módok és különböző biztonságtechnikai elvek következetes programozása szakember segítségét igényli.

A szakemberigény hatványozottan jelentkezik olyan esetben, ahol nem csak egy-két, hanem több széfzár folyamatos üzemeltetése a feladat.

Az elektronikus kombinációs széfzárak esetében mindig szükség van áramellátásra, így üzemeltetésük a beszerzésen kívül további költséget jelent. Az áramellátás történhet elemről, vagy adapteren keresztül az
áramhálózatról is.Használati tanácsok

A használatbavétel előtt mindig figyelemesen olvassa el a széfhez, illetve az elektronikus kombinációs széfzárhoz kapott kezelési utasítást és tartsa be annak előírásait.

A beállítandó kombináció hossza az elektronikától függ. A kombinációban ne használjon a személyére visszavezethető adatokat, pl. születésnapok, évfordulók dátumadatait, stb.

Nyitásnál ügyeljen rá, hogy mások ne lássanak rá az Ön által beállított nyitókódra, takarja el előlük a műveletet. Ne feledje, nem csak az adott helyiségben lévők jelentenek kockázatot, hanem a helyiségen kívülről, pl. az ablakon keresztül kémlelők is.

Elemek, illetve tölthető akkumulátorok használata esetén mindenképpen márkás, tartós, alkáli elemet használjon. Tapasztalataink szerint a legmegbízhatóbban a DURACELL
elemek működnek, így minden esetben ezek használatát javasoljuk.

Kódolja át rendszeresen (pl. 3 vagy 6 havonta) az elektronikus kombinációs széfzárat, még akkor is, ha tudomása szerint más nem ismeri a kódot, így gondoskodhat róla, hogy az éppen érvényes kombinációt mindig csak Ön tudja.
Az érvényes kombinációt lehetőleg ne írja le sehova, inkább jegyezze azt meg!

Elektronikus széfzárral működő széfet nedves környezteben nem szabad használni!

Ha az elektronikus széfzárhoz vésznyitó kulcs is tartozik, a vésznyitó kulcs kapcsán ugyanazon szabályok szerint kell eljárnia, mintha széfje kulcsos széfzárral is rendelkezne, így gondoskodnia kell pl. a kulcs biztonságos tárolásáról is.

> Tollkulcsos széfzár

A széfzárak alaptípusai

A széfzár típusának kiválasztása leginkább attól függ, hogyan kívánja használni a széfet, azaz mi a felhasználás célja és milyen megoldást részesít előnyben, illetve
milyen funkcionalitásra van szüksége.

A zármechanizmus tekintetében 3 alapvető változat létezik. A széf nyílhat kulcsos, mechanikus, vagy elektronikus kombinációs zárral, illetve ezek kombinációjával.

A három különböző elven működő zárszerkezet biztonsági szintje közel azonos (az egyszerű fémszerkezetzáras megoldások nem tartoznak ezek közé), pusztán csak
alkalmazási és kényelmi különbség van közöttük.

A 3 alapváltozaton belül különböző bizonsági szintű széfzárak léteznek.Széfzárak száma és kombinációk

A széfeket aszerint is megkülönböztetjük, hogy hány széfzárral rendelkeznek.

A kisebb széfek jellemzően egy zárral készülnek és ez a széfzár fix, azaz nem változtatható, más típusúra nem cserélhető.

A nagyobb széfek, illetve páncélszekrények fontos jellemzője, hogy egy, kettő, esetleg több széfzárral készülnek és ezek a széfzárak változtathatók, más típusú széfzárra cserélhetők, illetve kombinálhatók.
A nagyobb széfek is készülhetnek gyárilag egy széfzárral. Ezek a széfek azonban a megfelelő hozzáértéssel és jogosultsággal módosíthatók, többzáras kivitelűre szerelhetők.

Sokféle kombináció lehetséges, de a leggyakrabban a 2 db tollkulcs széfzár, vagy 2 db mechanikus kombinációs széfzár kiépítésű azonos kombinációk, illetve az 1 db tollkulcsos + 1 db mechanikus kombinációs széfzár, vagy 1 db tollkulcsos + 1 db elektronikus
kombinációs széfzár kiépítésű vegyes kombinációk használatosak.

Template title
Template header
Template content