MECHANIKUS KOMBINÁCIÓS SZÉFZÁR

Az értéktároló széf mechanikus számkombinációs széfzárral rendelkezik, illetve a széfzár mechanikus kombinációs kivitelű.

A mechnaikus kombinációs széfzár nyitásához a beállított
számkombináció használható.

 
 
Kinek ajánljuk?

A mechanikus kombinációs széfzárral működő széfeket a hagyományokat kedvelő ügyfeleinknek ajánljuk, elsősorban olyanoknak, akik már használtak ilyen széfzárat, így ismerik annak működését és használatát.

Az ilyen zárak kezelése odafigyelést, gyakorlatot és pontosságot igényel. Nem árt némi műszaki érzék sem.

Ha idegenkedik az elektronikától, vagy drágának gondolja, de a kulcsos zárat elavultnak tartja, illetve nem akar a kulcs biztonságos tárolásáról gondoskodni, esetleg nem akarja cipelni, ez a típusú széfzár Önnek való.

Ha a legegyszerűbb, könnyen kezelhető megoldást keresi, ez a széfzár nem Önnek való.

Mechanikus kombinációs széfzárak biztonsági szintje

A mechanikus kombinációs zárak biztonsági szintje alapvetően három tényezőtől függ.

A mechnaikus széfzárban elhelyezett kódtárcsák számától, a felhasznált alapanyagok fizikai ellenállásától, minőségétől és az összeszerelés pontosságától.

A mechanikus kombinációs széfzárak jellemzően 3-, vagy 4-tárcsás kivitelűek. Minél több a számtárcsa, a széfzár és így maga a széf is annál biztonságosabb.
A tárcsák számozását általában 0 és 100 közötti számok alkotják. A széfzár kódját az egyes tárcsákhoz tartozó számok kombinációja adja ki, pl 10 - 20 - 30, háromtárcsás széfzár és
pl. 10 - 20 - 30 - 40, négytárcsás széfzár esetében.

A széfzárakról sokat elmond a bennük elhelyezett tárcsák száma és minősítési kategóriája (EN 1300 szabvány, A-D kategória).

Előnyök

A mechanikus kombinációs széfek egyik előnye, hogy árszintjük az elektronikus kombinációs széfzárral szerelt széfekénél alacsonyabb.

Nincs fizikailag megtestesült kód (pl. kulcs), így semmit nem kell hordozni, vagy bárminek a biztonságos tárolásáról gondoskodni. Ha a kódot fejben tárolja, az nem kerülhet illetéktelen kezébe, így ezzel a biztonsági kockázattal nem kell számolnia.

Ha kombinációját illetéktelen tudja meg, a széfben lévő értékek többé nincsenek biztonságban. A legtöbb mechanikus kombinációs széfzárat a helyszínen át lehet kódolni, illetve azt a felhasználó saját maga is el tudja végezni, nincs szükség szakember segítségére.

A mechanikus kombinációs széfzárak esetében nincs szükség áramellátásra, így üzemeltetésük nem jelent további költséget. Nincs szükség pl. elemre, így elemcserére sem.

Hátrányok

A mechanikus kombinációs széfzárak esetén a legnagyobb hátrányt a nagy odafigylést igénylő, illetve a gyakorlatlan kéznek nehézkes használat jelenti.

Mivel a kódtárcsákat több alkalommal jobbra, illetve balra kell forgatni, hogy megadhassuk a beállított kombinációt, a tévesztés esélye a tollkulcsos és az elektronikus kombinációs széfzárakhoz viszonyítva nagyobb.

A kulcsos és az elektronikus kombinációs széfzárakhoz képest a mechanikus kombinációs széfzárak nyitása és átkódolása bonyolultabb és több időt vesz igénybe.

A mechanikus kombinációs széfzárakat nem arra tervezték, hogy azokon a kódot naponta változtassák, így nem alkalmasak olyan használatra mikor a gyakori kódváltoztatás elengedhetetlen. Ilyen esetben elektronikus széfzár használatát javasoljuk.

Használati tanácsok

A használatbavétel előtt mindig figyelemesen olvassa el a széfhez, illetve a mechanikus kombinációs széfzárhoz kapott kezelési utasítást és tartsa be annak előírásait.

A beállítandó számkombináció hossza a tárcsák számától függ. A számkombinációban ne használjon a személyére visszavezethető adatokat, pl. születésnapok, évfordulók dátumadatait, stb.

Nyitásnál ügyeljen rá, hogy mások ne lássanak rá az Ön által beállított nyitókódra, takarja el előlük a műveletet. Ne feledje, nem csak az adott helyiségben lévők jelentenek kockázatot, hanem a helyiségen kívülről, pl. az ablakon keresztül kémlelők is.

Nyitásnál, zárásnál, átkódolásnál a számtárcsát és a kódolókulcsot, illetve a széfzárat semiképpen se erőltesse. Ügyeljen rá, hogy a kódolókulcsot helyesen tegye be.

Kódolja át rendszeresen (pl. 3 vagy 6 havonta) a mechanikus kombinációs széfzárat, még akkor is, ha tudomása szerint más nem ismeri a kódot, így gondoskodhat róla, hogy az éppen érvényes kombinációt mindig csak Ön tudja.
Az érvényes kombinációt lehetőleg ne írja le sehova, inkább jegyezze azt meg!

A széfzárak alaptípusai

A széfzár típusának kiválasztása leginkább attól függ, hogyan kívánja használni a széfet, azaz mi a felhasználás célja és milyen megoldást részesít előnyben, illetve
milyen funkcionalitásra van szüksége.

A zármechanizmus tekintetében 3 alapvető változat létezik. A széf nyílhat kulcsos, mechanikus, vagy elektronikus kombinációs zárral, illetve ezek kombinációjával.

A három különböző elven működő zárszerkezet biztonsági szintje közel azonos (az egyszerű fémszerkezetzáras megoldások nem tartoznak ezek közé), pusztán csak
alkalmazási és kényelmi különbség van közöttük.

A 3 alapváltozaton belül különböző bizonsági szintű széfzárak léteznek.

Széfzárak száma és kombinációk

A széfeket aszerint is megkülönböztetjük, hogy hány széfzárral rendelkeznek.

A kisebb széfek jellemzően egy zárral készülnek és ez a széfzár fix, azaz nem változtatható, más típusúra nem cserélhető.

A nagyobb széfek, illetve páncélszekrények fontos jellemzője, hogy egy, kettő, esetleg több széfzárral készülnek és ezek a széfzárak változtathatók, más típusú széfzárra cserélhetők, illetve kombinálhatók.
A nagyobb széfek is készülhetnek gyárilag egy széfzárral. Ezek a széfek azonban a megfelelő hozzáértéssel és jogosultsággal módosíthatók, többzáras kivitelűre szerelhetők.

Sokféle kombináció lehetséges, de a leggyakrabban a 2 db tollkulcs széfzár, vagy 2 db mechanikus kombinációs széfzár kiépítésű azonos kombinációk, illetve az 1 db tollkulcsos + 1 db mechanikus kombinációs széfzár, vagy 1 db tollkulcsos + 1 db elektronikus
kombinációs széfzár kiépítésű vegyes kombinációk használatosak.

Template title
Template header
Template content