TÖBBFALÚ SZÉF

Az értéktároló széf széftestje, illetve a széfajtó többfalú,
töltetanyagot tartalmaz.

 
 

Felépítés

Az összetettebb kivitelű széfek, páncélszerkények többfalú felépítésűek.
A külső és belső burkolatot alkotó acéllemezek lehetnek egy-, vagy többrétegűek is, a lemezek között pótlólagos töltetanyag szolgálja a nagyobb fizikai ellenállást.

A többfalú széfek lemezvastagsága 2-3 millimétertől 12 milliméterig terjedhet.
Az ilyen lemezvastagság elsősorban a bútorszéf, páncélszerkény kategóriára jellemző.
Ezek a széfek erős fizikai ellenállásuk miatt minősítéssel és magas értékhatárral rendelkeznek.

Egyes gyártók szendvics-panel szerkezetű felépítéssel készítenek széfeket, ami annyit jelent, hogy több réteget (lemezt) sajtolnak össze. Az ilyen többrétegű lemezből készült széfek, páncélszekrények ellenállása jóval nagyobb az egyrétegű
falszerekezettel bíró társaikkal szemben.

Az acéllemezt gyakran más keményfémekkel ötvözik a nagyobb ellenállóképesség érdekében (pl. mangánacél ötvözet).

Töltetanyag

A dupla-, vagy többfalú széfek fontos eleme a lemezek között lévő töltetanyag.

Az acéllemezek közti töltetanyag ma már többféle lehet.

Korábban a beton töltetanyagú páncélszerkények voltak többségben. A beton töltetanyagban véletlenszerűen elhelyezett vasdarabok és egyéb elemek nehezítik a roncsolásos nyitást és teszik tönkre a támadóeszközöket.
Az ilyen töltetanyag jelentősen növeli a széf súlyát.

Ma már számos gyártó egyedileg kifejlesztett, speciális töltetanyagot használ. Ezek az újfajta töltetanyagok bár máshogy viselkednek, rendszerint a betonnál is jobb ellenállásúak, a támadást jelentősen megnehezítik és lassítják.
A korábban megszokott védőelemek mellett a betont kiváltó töltetanyag többnyire egy speciális műanyag keverék, ami hő hatására lágyul. Támadáskor a nyitószerszámokra felkenődő lágy anyag nagymértékben megnyújtja a roncsolásos nyitásra fordítandó időt.
Az újfajta töltetanyagoknak hála a páncélszekrények súlya is mérséklődhetett.

Értékhatár tartomány

A széfszekrények szerkezeti felépítése és kialakítása határozza meg a bennük biztonságosan tárolható érték nagyságát. A mechanikai szerkezet adja a széf, páncélszekrény fizikai ellenállását, azt a tulajdonságát, amit a széf minősítése során vizsgálnak. Minél ellenállóbb a széf, a minősítési kategóriája annál magasabb.

A széfek fizikai ellenállóképességének mértékét nagyban befolyásolja a széftest és a széfajtó felépítése és anyagvastagsága.
A többfalú széfek a minősítéssel és 2 millió forint értékhatárral rendelkező bútorszéfek csoportjától a 800 millió forint értékhatárú páncélszerkény (O) kategóriáig terjednek.

Ennél magasabb értéhatárt jellemzően csak a trezorhelyiségek, illetve trezorajtók kapnak.

Kapacitás és súly

A többfalú széfek, páncélszekrények űrtartalma kisebb egyfalú társaikénál. A felépítés miatt a falvastagság jelentős részt vesz el a hasznos belső térből, így az értékeknek kevesebb hely marad.

Jellemzően ezek a széfek, páncélszekrények súlyukat tekintve is kedvezőtlenebbek.
Mivel nehezebbek, födémterhelésük is nagyobb, így kevesebb helyen alkalmazhatók különféle előkészítés nélkül. Egy emeleti irodában például, ahol túl nagy súllyal nem terhelhető a födém, a széf iránti igény többfalú széffel nehezbben elégíthető ki.

A súly problémán valamelyest javít, hogy az újfajta töltetanyagok jóval könnyebbek beton összetételű elődeiknél, így ma már kevesebb biztonságot kell feláldozni a súlykönnyítés oltárán, mint korábban.Template title
Template header
Template content