EGYFALÚ SZÉF

Az értéktároló széf széftestje, illetve a széfajtó egyfalú, töltetanyagot nem tartalmaz.

 
 
Felépítés

Az egyszerűbb kivitelű lemezszekrények, széfek többnyire egyfalú felépítésűek. A burkolatot alkotó acéllemez lehet egy-, vagy többrétegű is, a lemezek között azonban nincs pótlólagos töltetanyag.

A legkisebb ellenállással rendelkező széfek lemezvastagsága 1-1,5 mm. Az ilyen minimális lemezvastagság elsősorban a lemezszekrények kategóriára jellemző. Ezek a kis széfek gyenge fizikai ellenállásuk miatt gyakran semmilyen minősítéssel és értékhatárral nem rendelkeznek. Az egyfalú bútorszéfek, páncélszekrények kategóriában a lemezvastagság elérheti a 12 mm-t is.

Egyes gyártók szendvics-panel szerkezetű felépítéssel készítenek széfeket, ami annyit jelent, hogy több réteget (lemezt) sajtolnak össze. Bár az ilyen többrétegű lemezből készült széfek, páncélszerkények is egyfalúnak minősülnek, ellenállásuk jóval nagyobb az egyrétegű falszerekezettel bíró társaikkal szemben.

Az acéllemezt gyakran más keményfémekkel ötvözik a nagyobb ellenállóképesség érdekében (pl. mangánacél ötvözet).

Értékhatár tartomány

A széfszekrények szerkezeti felépítése és kialakítása határozza meg a bennük biztonságosan tárolható érték nagyságát. A mechanikai szerkezet adja a széf, páncélszekrény fizikai ellenállását, azt a tulajdonságát, amit a széf minősítése során vizsgálnak. Minél ellenállóbb a széf, a minősítési kategóriája annál magasabb.

A széfek fizikai ellenállóképességének mértékét nagyban befolyásolja a széftest és a széfajtó felépítése és anyagvastagsága.
Az egyfalú széfek a minősítéssel nem rendelkező lemezszekrények csoportjától a 20 millió forint értékhatárú páncélszerkény (G) kategóriáig terjednek.

Kapacitás és súly

Az egyfalú széfek űrtartalma nagyobb többfalú társaikénál. A felépítésnek köszönhetően a falvastagság nem vesz el jelentős részt a hasznos belső térből, így az értékeknek több hely marad.

Jellemzően ezek a széfek, páncélszekrények súlyukat tekintve is kedvezőbbek. Mivel könnyebbek, födémterhelésük is kisebb, így több helyen alkalmazhatók különféle előkészítés nélkül. Egy emeleti irodában például, ahol túl nagy súllyal nem terhelhető a födém, a széf iránti igény egyfalú széffel egyszerűbben
kielégíthető.

Template title
Template header
Template content