MABISZ TŰZÁLLÓSÁGI KATEGÓRIA

A tűzálló széf, páncélszekrény adott MABISZ tűzállósági kategóriával rendelkezik.

A megadott kategória besorolás jelzi, hogy a széfhez milyen tűzállósági típus és időtartam tartozik.

A vonatkozó besorolási kategóriát, a tűzállóság típusát, illetve a tűzállósági időtartamot, a széf, páncélszekrény leírásánál talája.

 
 
Besorolási kategória

A tűzzel szembeni ellenállási teszten elért eredmények alapján a tűzálló széf, páncélszekrény besorolási kategóriát kap.
A minősítési besorolás dönti el, hogy papíralapú dokumentumok vagy elektronikus adatok tárolására alkalmas e a tűzálló széf.

A nemzetközi szabványok betű és szám kombinációjával jelölik a tűzállósági kategóriát (pl. LFS30P, S60P, S120DIS stb.), a MABISZ a feltörési ellenállási kategóriáktól eltérően nem használ külön jelölést a tűzállósági kategóriákra.

A Magyar Biztosítók Szövetsége a tűzállóság tekintetében teljes mértékben a külföldi minősítések alapján ad ki hazai minősítéseket, a külföldi széf minősítéseket honosítja.
A nemzetközi szabványok szerint minősített tűzálló széfek, páncélszekrények a külföldi besorolással megegyezően automatikusan elfogadásra kerülnek.
A külföldi minősítéssel nem rendelkező tűzálló széfek esetében a MABISZ nem vizsgálódik, maximum a gyártói nyilatkozat alapján bocsát ki ajánlást.

Csoport és kategória

A MABISZ a nemzetközi gyakorlathoz igazodva ismeri el a tűzállósági besorolási kategóriákat.
Alapvetően papíralapú dokumentumok, illetve digitális adathordozók tárolására alkalmas tűzálló széfeket különböztet meg.

A tűzálló irattároló, dokumentumtároló széfeket a tűzálló függőmappa tárolók (60-120 perc), csak tűzálló- (30-120 perc) és értékhatárral kombinált irattárolók (30-120 perc, 0,5-70 millió Ft) csoportjai alkotják.
A tűzálló adattároló széfek a csak adattárolók (60-120 perc) és az értékhatárral kombinált adattárolók csoportjából (60-120 perc, 0,5-8 millió Ft) állnak.

A tűzálló széfeken kívül tűzálló helyiségek is léteznek.

Template title
Template header
Template content