ELEKTRONIKUS ADATHORDOZÓ TÁROLÁSA

A széf, páncélszekrény elektronikus adathordozók biztonságos tárolására alkalmas.

 
 
Miért fontosak az adathordozók?

Mai világunk elképzelhetetlen számítógépek, elektronikus adatok és adathordozók nélkül.
Mind magánéletünket, mind munkánkat átszövi a számítógépekkel és elektronikus adatokkal való napi kapcsolat.

Az adatok számítógépen történő tárolása mellett a legtöbben biztonsági másolatot tárolnak legfontosabb elektronikus adataikról. Ezek a biztonsági másolatok különböző elektronikus adathordozókon kapnak helyet.

Képzelje csak el, mi történne, ha ezeket a fontos adatokat elvesztené. Magánszemélyként valószínűleg elektronikus dokumentumai, levelezése, összegyűjtött zeneszámai, családi fotói és videofelvételei hiányoznának leginkább.
Vállalkozását, cégét pedig könnyen csődbe vinné, ha a működéshez szükséges elektronikus adatok elvesznének, vagy megsemmisülnének.

Veszélyek

Adathordozóinkra sokféle veszély leselkedik. Attól függően, hogy milyen adathordozóról beszélünk a különböző típusú veszélyek eltérő mértékű fenyegetést jelentenek ugyan, de
számolni minden adathordozónál kell velük.

A felügyelet nélkül hagyott adathordozókhoz illetéktelenek férhetnek hozzá, az adathordozót ellophatják, így az adatokkal visszaélhetnek.
Az adathordozók másik legnagyobb ellensége a magas hőmérséklet. Az érzékenyebb adathordozók 50°C, a kevésbé érzékenyek 70°C körüli hőmérséklet esetén már károsodnak.
A magas páratartalom és a vízzel való érintkezés szintén az adathordozók használhatatlanná válását eredményezi.
Adathordozóink ezenfelül érzékenyek a levegőben szálló por és koromrészecskék, illetve az elektrosztatikus és mágneses behatásokkal szemben.

Ahhoz hogy biztonságban tudja adathordozóit a legkézenvekfőbb megoldás tűzálló adattároló széf használata. A bezárható tűzálló széfben tárolt elektronikus adathordozók védelmet kapnak az illetéktelen hozzáféréssel és a külső behatások által okozott károkkal szemben.


Adathordozó típusok

Attól függően, hogy milyen adathordozóhoz szokott hozzá, mit kedvel, vagy cégénél milyen adathordozót alkalmaznak, különböző adathordozókkal találkozhat.

A magánéltben előforduló leggyakoribb adathordozók az USB csatlakozós flashdrive-ok, a memóriakártyák, a CD-k, DVD-k, CD- és DVD-ROM-ok.

Az üzleti életben a fentieken kívül sok egyéb, köztük igen speciális adathordozó is használtaban van. Ilyenek a mágnesszalagok, adatkazetták, mikrofilmek, stb.

Bár minden elektronikus adathordozó érzékeny, a különböző adatszalagok és hajlékony lemezes adathordozók a legsérülékenyebbek.

 

Kapacitás

Akár magánszemélyként akar gondoskodni személyes adathordozói védelméről, akár egy céget képviselve kell megoldania a biztonságos tárolást az adathordozók menyiségével számolnia kell.

Először is vegye számba, hogy milyen típusú adathordozók tárolásáról kell gondoskodnia.
Készítsen leltárt a már meglévő adathordozók mennyiségéről. Becsülje meg, hogy ez a biztonságosan tárolandó mennyiség várhatóan milyen ütemben fog bővülni a jövőben.

Hüvelykujj szabályként a legszerencsésebb olyan kapacitású tűzálló adattároló széfet választania amelynek kapacitását a jelenlegi adathordozó mennyiség maximum 75%-ban kitölti. Az adathordozó mennyiség átlagos növekedési ütemét feltételezve az így kiválasztott széf kapacitása még hosszú ideig elegendő lesz.

A megfelelő kapacitású adattároló széf kiválasztásához a technikai paraméterek között találja, hogy adott típusú és méretű adathordozóból mennyi tárolható egy-egy széfben.

A széf kiválasztandó méretére vonatkozó tanács, miszerint mindig érdemes az eredetileg elgondolt méretnél eggyel nagyobbat választani, itt is érvényes.

Belső kialakítás

Használati szempontból sok múlik azon, hogy a tűzálló adattároló széf milyen belső kialakítással rendelkezik.
Ha a széfben pléldául csak fix, illetve tetszőleges magasságba helyezhető polcok vannak az nem a legelőnyösebb. Ha a polc tele van egymás mögött elhelyezett adathordozókkal, a hátul lévőkhöz csak az elöl elhelyezkedők kipakolásával lehet hozzáférni. Ez egyáltalán nem praktikus
és időrabló is. Ez a probléma nagy kapacitású tűzálló adattároló széfeknél különösen jelentős.

A nagy méretű tűzálló adattárolók esetében éppen ezért a polcok helyett kihúzható kosarak alkalmazása a legcélszerűbb. Ezek a kosarak az adathordozók rendezett elhelyezését, könnyű és gyors hozzáférést és optimális elrendezést biztosítanak.
Egy-egy gyártónál a polcok helyett alapfelszereltségben ilyen kihúzható kosarak kerülnek beszerelésre. Más gyártóknál ezek a kiegészítők opcionálisan, felár ellenében választhatók.

Template title
Template header
Template content