JOBBOS NYITÁSIRÁNY

Az értéktároló széf, páncélszekrény jobbra nyílik, jobbos nyitású, a széfajtó pántjai a széf jobb oldalán vannak.

Ha a széffel szemben áll és a széfajtó zsanérja a jobb keze felé esik, a széf jobbos nyitású.

 
 Alapkivitel

A széfek, páncélszekrények alapkivitelben mind jobbos nyitásirányúak.

A kisebb méretű széfek, illetve szűkebb méretválasztékú széfsorozatok esetén a legtöbb gyártó felár ellenében sem készít ellenkező oldali zsanérral rendlekező széfet.

Nagyobb méretű, illetve bővebb méretválasztékú széfeknél - gyártótól függően - lehetőség van balos nyitású széf megrendelésére.
Az alapkiviteltől eltérő oldali ajtópánttal rendelkező széf szállítási ideje azonban a standard szállítási időnél általában hosszabb és az elkért felár pedig jelentős, kürölbelül 15%.

A kétajtós széfek, páncélszekrények egyszerre jobbos és balos nyitásirányúak.

Használati szempontok

Mielőtt a széfet kiválasztja, gondolja végig, hol szeretné azt elhelyezni. Az elhelyezésnél elsődleges szempont kell hogy legyen a biztonság. A rögzítési előírásokat, a telepítési tájékoztatót és a széf adottságait mindig vegye figyelembe!

Másodsorban használati szempontokat kell érvényesíteni a megfelelő telepítési helyszín kiválasztásakor. Az ajtó nyitásirányát szem előtt tartva kell az ajtónyitáshoz elegendő helyet a széf mellett biztosítani. A szükséges plusz hely nagysága a zsanérok elhelyezkedésén és a
széf külső méretein múlik.

A széfet csak tetejével felfelé, alappozícióban szabad rögzíteni és használni. Nem jó megoldás, ha a nyitásirány megváltoztatása érdekében a széfet elforgatva használja. Az ilyen használat nem minősül rendeltetésszerűnek és működésképtelenséget eredményezhet.

A jobbos nyitásirány azt jelenti, hogy a széfajtó jobbra nyílik, így a széf jobb oldalán több szabad helyre van szükség az ajtónyitáshoz.

A zsanérok helye

A páncélszekrények zsanérja helyet kaphat a széf külső vagy belső felén is. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.

Ha a zsanér belül helyezkedik el előny, hogy a széf elülső oldalán nincs a széfsíkján túllógó rész, a színelő beépítés lehetséges. Hátrány, hogy a széfajtó jellemzően csak kisebb, 90-110°-os szögben nyitható, így a széfbe történő be és kipakolás kevésbé kényelmes.

Külső zsanér esetén ugyanez fordítva érvényes. Az ajtónyitás szöge nagyobb,elérheti a 180-195°-ot, így a használat kényelmesebb, ugyanakkor a színelő beépítés, így az elrejtés nem lehetséges.

 

Az ajtópántok funkciója

A zsanérok szerepe az ajtónyitási funkcióra korlátozódik. A zsanérok teszik lehetővé a széfajtó kinyitását, elhelyezkedésük, kivitelük pedig a nyitási szögtartományra van hatással.

Különösen külső zsanérok esetében gondolhatja úgy az avatatlan felhasználó, hogy a zsanérok megrongálása, vagy levágása a széf biztonsági tulajdonságaira is kihat, esetleg a széfajtó rögtön kiesik.
Ez egyáltalán nem igaz. Nem a zsanér rögzíti, reteszeli a széfajtót a széftesthez, hanem a széfajtóban elhelyezett werkszerkezet és rudazat. A zsanérok mindössze az ajtó elfordulásában működnek közre. A zsanéroknak biztonsági funkciójuk nincs.

 
Template title
Template header
Template content