VÁLTOZTATHATÓ BELSŐ KIEGÉSZÍTŐK

Az értéktároló széf, páncélszekrény belső kialakítása a megadott kiegészítőkkel szabadon változtatható.

A széf többfajta belső kivitellel rendelhető, nem csak standard belső kialakítással bír.

 
 
Méret és kiegészítők

A kis méretű széfek gyártói jellemzően nem kínálnak szabadon választható belső kiegészítőket. Ennek legfontosabb oka az, hogy a kiegészítők egy kis űrtartalmú széfben fizikailag nem férnek el.

A nagyobb széfeknél - gyártótól függően - számos belső kiegészítő közül választhat.
A páncélszekrény belső terének kihasználása ezekkel a kiegészítőkkel szabadon alakítható, így a széf személyre szabható.

Alapkivitelben a legtöbb széf mindössze polccal, illetve polcokkal rendlekezik. A legkisebb széfekben egyáltalán nincs polc. A kis széfekben a polc általában kivehető, helye azonban fix. A nagyobb széfekben a polcok nemcsak kivehetők, de helyük változtatható, így Ön döntheti el, hogy milyen magasan helyezi el azokat.

Mivel egy nagy űrtartalmű páncélszekrényben gyakran nagy mennyiségű és többféle értéket helyeznek el, a polcos elrendezés sokszor kevésnek bizonyul. Ilyen esetben könnyítik meg a választható kiegészítők az elkülönítést és a mindennapi használatot.

Típusok

A belső kiegészítők körében többek között polcokat, külön zárható belső rekeszeket, tálcákat, kosarakat, fiókokat és függőmappa tartókat különböztetünk meg.

A belső rekeszeket kivéve fix és kihúzható változatok is léteznek. A kihúzható változatok ára a fix kivitelű kiegészítőkénél magasabb, használati értékük azonban ennek megfelelően jóval nagyobb.

A pótlólagos belső kiegészítők kiválasztásánál mindig vegye figyelembe a kiegészítő által elfoglalt helyet a széfben. Ha például alapkivitelben 3 polc van a széfhez és pluszban választ egy belső zárható rekeszt, várhatóan csak 2 polcot tud majd használni.Polcok

A polcokon gyakorlatilag bármit tárolhat az értéktárgyaktól kezdve a dokumentumokon át a készpénzig.
Ha dokumentumtárolásról van szó a polcok az iratrendezők álló, illetve fekvő tárolására alkalmasak.

Bár a polcok alapkivitelű belső elemnek számítanak, gyakran több polcra van szükség a széf belső terének optimális kihasználásához, mint amennyi tartozékként érkezik.

A polcok között is léteznek fix és kihúzható változatok. A kihúzható változat például akkor hasznos, ha a tárolt dolgok több sorban, egymás mögött vannak. Egy fix változat esetében ilyenkor a hátul lévők nehezen kezelhetők, nehezen átláthatók.

Ügyeljen rá, hogy a polcok teherbírására véges. Ha szükséges és elérhető, rendeljen extra erős kivitelű polcot.

A polcok speciális, felfelé mutató peremmel rendelkező kivitelben, tálcaként is elérhetők. A tálcák például vegyianyag tároló szekrényekben hasznosak, illetve olyan esetekben, ahol a tárgyak széfből történő kiesése kárt okozhat.

Belső rekeszek

A zárható belső rekeszekben kisebb értéktárgyak, személyhez kötött azonosítók, kisebb dokumentumok, iratok és készpénz is tárolható.

A belső rekeszek szinte kizárólag pótlólagos belső elemnek számítanak, az alapfelszereltségnek nem részei. Eltérő magasságú belső rekeszek érhetők el, a leggyakoribbak a 200, 270, 350 mm magas verziók.

A zárható belső rekeszek csak fix változatban léteznek és rögzítésük miatt nem helyezhetők át tetszőleges magasságba sem.
Fontos, hogy ezek a rekeszek külön kulcsos zárral rendelkeznek. Ez a zár lehet kéttollú kulcsos és egyszerű fémszerkezetzár is.

A belső rekeszek olyan esetekben használatosak, mikor a széfet többen is használják és szükség van rá, hogy bizonyos tárgyak külön elzárhatók maradjanak, azaz csak a jogosultak által legynek hozzáférhetők.

Fiókok

A fiókokban, különösen elválasztókkal és fiókbetétekkel együtt kisebb értéktárgyak, különböző elektronikus adathordozók, bankjegyek és érmék tárolhatók praktikusan.

A fiókok opcióként rendelhető belső elemnek számítanak a legtöbb széfnél, bár néhány tűzálló széfnél egy-egy fiók az alpfelszereltség része.

A fiókok, jellegükből fakadóan kihúzhatók. Rendszerint a fiókot tartó sínek a polctartókhoz hasonlóan akaszthatók, így a fiókok tetszőleges magasságba átrakhatók. Mindemellett léteznek fix helyű, azaz nem áthelyezhető fiókok is.

A fiókokban lévő dolgok elkülönítését és könnyű átláthatóságát segítik az elválasztók és fiókbetétek.

A fiókok speciális, rácsos kivitelben kosárként is elérhetők. Ezeket jellemzően tűzálló adattárolók kiegészítőjeként kinálják a széfgyártók.

Függőmappa tartók

A függőmappa tartókra akkor van szükség, ha a dokumentumok tárolását függőmappákban végzik.

Nyílószárnyas széfek, páncélszerkények esetében a függőmappa tartók kizárólag pótlólagos kiegészítőként rendelhetők.

A függőmappa tartók fix és kihúzható változatban léteznek. A kihúzható változat helytakarékosabb megoldás, hiszen a függőmappák felett a fix változattal szemben nincs szükség annyi térre, hogy a széf hátsó részére eső függőmappákhoz is hozzáférjen. Így például a függőmappák fölé közvetlenül polc is helyezhető.

A függőmappák elhelyezési irányát tekintve előre és oldalra néző kivitelű mappatartók is vannak. Azt, hogy melyik a megfelelő választás, a használat módja dönti el.Template title
Template header
Template content