KÉTAJTÓS KIVITEL

Az értéktároló széf, páncélszekrény kétajtós kivitelű, egyszerre jobbos és balos nyitásirányú.

 
 


Méret és ajtószám

A széfek többsége csupán egy széfajtóval rendelkezik, egyajtós. Ez a tulajdonság a széfek méretével van összefüggésben.

Egyetlen széfajtó, illetve ajtószárny nem minden esetben biztosít kényelmes ajtónyitást.
Ha a páncélszekrény külső szélessége 1200 mm-nél nagyobb az ajtónyitás nehézkessé válik.
A széfajtó kinyitásához túl sok plusz helyre van szükség a széf mellett, az ajtónyitás nem praktikus. Így a legtöbb ilyen, vagy ennél nagyobb méretű széf kétajtós kivitelű.

Elhelyezés

Mielőtt a széfet kiválasztja, gondolja végig, hol szeretné azt elhelyezni. Az elhelyezésnél elsődleges szempont kell hogy legyen a biztonság. A rögzítési előírásokat, a telepítési tájékoztatót és a széf adottságait mindig vegye figyelembe!

Másodsorban használati szempontokat kell érvényesíteni a megfelelő telepítési helyszín kiválasztásakor. Az ajtó nyitásirányát szem előtt tartva kell az ajtónyitáshoz elegendő helyet a széf mellett biztosítani. A szükséges plusz hely nagysága a zsanérok elhelyezkedésén és a
széf külső méretein múlik.

A kétajtós széfek, páncélszekrények helyigénye egyajtós társaikénál nagyobb. Ez egyrészt adódik a széftest nagy méretéből, másrészt a széfajtók kettős nyitásirányából is.
A széf mellett balra és jobbra is elegendő méretű szabad helyre van szükség a kényelmes ajtónyitáshoz.





A zsanérok helye

A páncélszekrények zsanérja helyet kaphat a széf külső vagy belső felén is. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.

Ha a zsanér belül helyezkedik el előny, hogy a széf mellett az ajtónyitáshoz kevesebb hely is elég. Hátrány, hogy a széfajtó jellemzően csak kisebb, 90-110°-os szögben nyitható, így a széfbe történő be- és kipakolás kevésbé kényelmes.

Külső zsanér esetén ugyanez fordítva érvényes. Az ajtónyitás szöge nagyobb, elérheti a 180-195°-ot, így a használat kényelmesebb, ugyanakkor a szükséges széf melletti szabad tér is nagyobb.

Minél nagyobb szögben képesek a széfajtók kinyílni, a rendelkezésre álló hely annál nagyob kell hogy legyen. A széf elhelyezésénél erre mindenképpen ügylejen!

 

Az ajtópántok funkciója

A zsanérok szerepe az ajtónyitási funkcióra korlátozódik. A zsanérok teszik lehetővé a széfajtó kinyitását, elhelyezkedésük, kivitelük pedig a nyitási szögtartományra van hatással.

Különösen külső zsanérok esetében gondolhatja úgy az avatatlan felhasználó, hogy a zsanérok megrongálása, vagy levágása a széf biztonsági tulajdonságaira is kihat, esetleg a széfajtó rögtön kiesik.
Ez egyáltalán nem igaz. Nem a zsanér rögzíti, reteszeli a széfajtót a széftesthez, hanem a széfajtóban elhelyezett werkszerkezet és rudazat. A zsanérok mindössze az ajtó elfordulásában működnek közre. A zsanéroknak biztonsági funkciójuk nincs.

 




Template title
Template header
Template content