FIX SZÉFZÁR

Az értéktároló széf, páncélszekrény csak a gyárilag szerelt, vagy annak megfelelő kulcsos, kombinációs, vagy elektronikus széfzárral rendelhető.

A széfzár cseréje esetén csak azonos típus használható, a széfzár típusa és darabszáma nem változtatható.

 
 

Méret és széfzár

A kis méretű széfek gyártói jellemzően nem kínálnak szabadon változtatható széfzárral szerelt széfet. Ez leginkább azért van mert a kis széfekben használt werkszerkezet, zárórudazat és maga a széfzár nem szabványos, hanem a gyártóra jellemző elrendezésű.

A nagyobb széfeknél - gyártótól függően - számos különböző mechanikus és elektronikusszéfzár közül választhat. Mechanikus működésűt elektronikusra cserélhet és fordítva.
A páncélszekrény zárjának kezelése, illetve a széfzárat és a széfet használók száma alapvetően a széfzár típusától függ.

Ügyeljen rá hogy a széfzár cseréje esetén a széf feltörési kategóriájának megfelelő (EN 1300 A,B, C vagy D) besorolású széfzárat válasszon.

Előnyök

A fix széfzárral készülő széfek nagy sorozatban készülnek, így árfekvésük egy ugyanolyan besorolással, mérettel és egyéb tulajdonságokkal, ám változtatható széfzárral rendelkező széféhez képest kedvezőbb.

Ez az árelőny a távol-keleten készült, gyengébb ellenállású lemezszekrények és széfek esetében a legnagyobb.


Hátrányok

Az ilyen széfek legnagyobb hátránya rugalmatlanságuk.

Ez a ruglamatlanság egyrészt jelentkezik abban, hogy a széfzár funkciói állandók. Még ha a megváltozott szükségletek eltérő működést igényelnének is, a széfzár fix mivolta miatt nem képes alkalmazkodni.

Másrészt az ilyen széfek alkatrészellátása és szerelhetősége is jellemzően korlátozott, mert csupán az adott széfgyártónál kapható a széfbe illő széfzár.

Ha a széf gyártója megszűnik a nem csereszabatos széfzár miatt akár az egész széf használhatatlanná válhat.

 

 

Template title
Template header
Template content