FALBA ÉPÍTHETŐ SZÉF

Az értéktároló széf falba építhető, illetve süllyeszthető,
azaz nem önmagában álló széf.

A beépített széf a fal részét képezi, elülső oldala a fal síkjából nem áll ki (színelő).

 
 Mikor ajánljuk

Az értéktároló széfek, páncélszekrények között aszerint is különbséget kell tenni, hogy falba építhető, vagy önmagában álló bútorszéf változatukról van e szó.

Falba építhető széfet érdemes választania, ha tervezés alatt lévő, épülő, vagy átépítés alatt lévő házban kívánja elhelyezni a széfet. Mivel a faliszéfek beépítése nagyobb munkaigényű, drágább és a bútorszéfek (önmagában álló széfek) telepítéséhez képest nagyobb koszolással is jár, a beépítést praktikus ilyen körülmények között végezni.
Egyrészt a falba építhető széfhez szükséges üreget eleve ki lehet hagyni a falból, így megspórolva a téglát, illetve betont, valamint az utólagos bontás pénz és időigényét, másrészt az utólagos beépítés miatti fal újrafestésére sincs szükség.

A faliszéf szerencsés választás, ha hosszú távra tervez, illetve nem bérelt helyiségben kívánja falba építeni a széfet.

Ha nincs éppen építés alatt a ház, illetve a fal, ahova a faliszéfet szánja, mégis falba építhető széfet szeretne, vállalnia kell az utólagos bontással járó zajt, munkát és költséget.

Falba építhető széfek felépítése

A faliszéfek, fali páncélszekrények szerkezeti felépítése eltér a magában álló értéktárolók kialakításától. Jellegzetes elemük a széftest síkján túllógó előlap és hátfal. A faliszéfek túllógó hátfala
a faliszéf falból történő kirántása elleni szigonyperemként szolgál.

Egy faliszéf esetében a széf elülső része standard megerősített kivitelű, oldalai és hátulja azonban jellemzően megerősítés nélküli egyszerű acéllemez. Az elülső részen kívül azért nem szükséges az ellenálló felület, mert a védelmet maga a betonkoszorú, illetve maga a széf körülötti falrész biztosítja. A viszonylag vékony oldal- és hátlemez funkciója mindössze arra szűkül, hogy elválasztóként szolgáljon a fal és a széf belseje között.

A széf elülső része, illetve a széfajtó rejti a werk-szerkezetet és a széfzárat. Az elülső rész lemezvastagsága jóval magasabb. Ennek, illetve a speciális ötvözeteknek és kialakításnak köszönhetően a széf előlről nehezen támadható.

Előnyök

A falba épített széfek az egyik legbiztonságosabb megoldást jelentik értékei elzárására. Mivel a széftestből a falazás miatt mindössze az elülső oldal hozzáférhető, a támadási felület kicsi. A falba építés miatt a lehetséges támadási módszerek is szűkösebbek.

A falba építhető széfek legnagyobb komfort előnye, hogy tetszőleges magasságban is biztonságosan telepíthetők. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy még akár kisméretű széf használatakor sem kell lehajolni a nyitás-zárás műveletéhez, azaz a széf használa igen kényelmes.

Szintén előny, hogy a faliszéfek elrejtése, álcázása könnyen megtehető. Mivel a fal síkjából a széf nem áll ki, ideálisan elrejthető pl. egy falikép mögé. Így a széf egyáltalán nincs szem előtt, mi több, értékes helyet sem foglal a lakásban.

Hátrányok

A faliszéfek legnagyobb hátránya körülményes, helyzetfüggő telepíthetőségük.

A falba építhető széfek, páncélszekrények utólagos telepítése nagyon költséges. A már meglévő falat ki kell vésni, ami időigényes, számottevő koszolással járó, nagy munka. A beépítést nehezíti, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő falszakasz,
illetve telepítési hely, ahova a faliszéfet be lehetne építeni.

Az utólagos telepítési (vésési, újrabetonozási) költség jelentősen meghaladhatja magának a széfnek az árát, különösen akkor, ha egy egyszerűbb, alacsony árú falilszéfről van szó.

Szintén hátrány, hogy a faliszéfek jellegükből fakadóan nem mobilak. Ha elköltözik a lakásból, házból a falba épített széfet nem érdemes magával vinnie. Jobban jár, ha az új helyre új széfet vásárol és azt építteti be. Ennek költsége bár jelentős, jellemzően azonban elmarad attól a költségtől, amit egy esetleges bontás-újrafalazás esetén kellene viselnie.

Telepítési előkészületek

A szakszerű telepítés minden széf, páncélszerkény esetében alapkövetlemény.

A széf telepítése előtt mindenképpen olvassa el a széfhez kapott telepítési / rögzítési tájékoztatót!
Kérjük, a konkrét MABISZ telepítési előírásokról is mindenképpen tájékozódjon, honlapunk vonatkozó menüpontjai alatt!
Figyelem! A MABISZ által javasolt kockázatvállalási értékhatár a betonozás minőségének függvényében változik.

Faliszéfet ne telepítsen fejjel lefelé, illetve padlóba. Az ilyen beépítés nem szakszerű, az így beépített faliszéf használata a rendeltetésének nem megfelelő használatnak minősül.
A garancia ezekben az esetekben érvényét veszti.

Javasoljuk, hogy a széfet félreeső helyre helyezze, olyan helyre, ahol nagyméretű támadóeszközök (pl. kalapácsok, emelőrudak, csákányok, feszítővasak) alkalmazása nehézkes, de ugyanakkor a széfajtón található kezelőszervek a használat szempontjából
könnyen elérhetőek.

Telepítési, rögzítési tanácsok

Különösen ügyeljen arra, hogy mind a falazás, mind a festés során se víz, se cement vagy festék ne kerüljön a faliszéf belsejébe az ajtón, a kulcslyukon vagy a kezelőszerveken keresztül.
A faliszéf stabilabb rögzítése érdekében javasoljuk vasalt beton, illetve fémháló használatát. A hálót, illetve a vasalást a széf hátsó részén lévő szigonyperemhez rögzítse.

Ügyeljen rá, hogy a széf hátsó fala mögött is megfelelő vastagságú betonréteg kerüljön kialakításra. Amennyiben a falvastagság nem tesz lehetővé az értékhatárhoz tartozó szakszerű telepítés előírásait teljesítő betonozást (vékony fal), 8-10 milliméter vastag vaslemez (kazánlemez) használatát javasoljuk.

A beton minőségére vonatkozó előírásokról a széfhez tartozó MABISZ minősítésből illetve a telepítési utasításból tájékozódhat. A megfelelő biztonság elérése érdekében minimum 30 cm-es betonágyat javaslunk.

 

Template title
Template header
Template content