MAGÁBAN ÁLLÓ SZÉF

Az értéktároló széf magában álló, illetve felülethez rögzíthető, azaz nem falba építhető széf.

A rögzített széf különálló berendezési elem a helységben, a fal síkjából kiáll, nem színelő.

 
 
Mikor ajánljuk

Az értéktárolók széfek, páncélszekrények között aszerint is különbséget kell tenni, hogy falba építhető, vagy önmagában álló bútorszéf változatukról van e szó.

Magában álló széfet (bútorszéfet) érdemes választania, ha nem épülő, vagy éppen átépítés alatt lévő házban szeretné a széfet elhelyezni, illetve ha nem kívánja falba építeni a széfet.

A magában álló széfek, páncélszekrények telepítése a ház felépítése után is bármikor elvégezhető. Az utólagos rögzítés költsége független az időzítéstől.

Szerencsés választás bérlemények esetében is, hiszen az ilyen széfek rögzítése oldható, így költözés esetén a magában álló széf, páncélszekrény is az új helyre vihető.

Magában álló széfek felépítése

A magában álló széfek, páncélszekrények szerkezeti felépítése eltér a faliszéfek kialakításától.

Ezen széfek széftestje tömör egységet alkot, a széftest síkján túllógó elemet a külső zsanértól és a fogantyútól, beviteli egységtől eltekintve nem tartalmaz.
A széf falszerkezete minden oldalon megerősített és ellenálló. A széf elülső oldala, illetve a széfajtó általában további védelmi elemeket tartalmaz, így annak támadással szembeni ellenállóképessége még nagyobb. A széfajtó rejti a werk-szerkezetet és a széfzárat.

A kisebb, egyszerűbb széfek, lemezszekrények egyfalúak, nagyobb társaik két-, vagy többfalúak is lehetnek. A többfalú széfek falai között rendszerint valamilyen ellenálló töltetanyagot használnak (pl. betont, illetve speciális anyagokat). Többfalú széftest és széfajtó esetén tehát nem csak maguk az acéllemezek, de a köztük lévő töltetanyag is az értékek védelmét szolgálja.
Az acéllemezeket gyakran egyéb keményfémekkel ötvözik, így fokozva a széf támadással szembeni ellenállását.

Előnyök

A magában álló széfek, páncélszekrények két legnagyobb előnye egyszerű rögzíthetőségük és mobilitásuk.

A rögzítéshez nincs szükség falbontásra, betonozásra, nagy időigényű, sok koszolással járó munkára. Ha megfelelő a telepítési helyszín, a rögzítés néhány furattal, rögzítőcsavarral, ésszerű költségekkel megoldható.
A bútorszéfek rögzítése nem függ az időzítéstől, bármikor elvégezhető.

A magában álló széfek könnyen és gyorsan eltávolítható rögzítésük miatt mobilak.
Ha elköltözik a lakásból, házból a bútorszéfet, páncélszerkényt érdemes magával vinnie.

Nincs rákényszerítve, hogy az új helyre ne vigye magával régi széfjét. Költözés esetén mindössze a rögzítés eltávolításáról, a szállításról és az újrarögzítésről kell gondoskodnia.

Hátrányok

A bútorszéfek egyik biztonsági hátránya, hogy a széftest minden szabadon hozzáférhető oldala potenciális támadási felületet jelent. A széf önálló mivolta miatt a lehetséges támadási módszerek is számosabbak.

A magában álló széfek komfort hátránya, hogy nem telepíthetők tetszőleges magasságban is biztonságosan. Mivel a legfontosabb rögzítési elv a bútorszéfek alján található rögzítési pontokon keresztül közvetlenül betonhoz történő padozati rögzítés, kisméretű széf esetén használatkor mindig térdre kell ereszkedni. Ez a használati mód meglehetősen kénylemetlen tud lenni.

Szintén hátrány, hogy a bútorszéfek elrejtése, álcázása nem könnyű feladat. Mivel a helységben a széf önálló elem, nehezen elrejthető.
Így a széf, páncélszekrény általában szem előtt van, mi több, értékes helyet foglal a lakásban.

A bútorszéfek rögzítését nehezíti, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő beton padló, illetve betonfal, ahova a magában álló széfet megfelelően rögzíteni lehetne.

Telepítési előkészületek

A szakszerű telepítés minden széf, páncélszekrény esetben alapkövetlemény.

A széf telepítése előtt mindenképpen olvassa el a széfhez kapott telepítési / rögzítési tájékoztatót!
Kérjük, a konkrét MABISZ telepítési előírásokról is mindenképpen tájékozódjon, honlapunk vonatkozó menüpontjai alatt!
Figyelem! A MABISZ által javasolt kockázatvállalási értékhatár csak szakszerűen rögzített széf esetében érvényes.

Magában álló széfet ne telepítsen fejjel lefelé. Az ilyen beépítés nem szakszerű, az így beépített bútorszéf használata a rendeltetésének nem megfelelő használatnak minősül.
A garancia ezekben az esetekben érvényét veszti.

Javasoljuk, hogy a széfet félreeső helyre helyezze, olyan helyre, ahol nagyméretű támadóeszközök (pl. kalapácsok, emelőrudak, csákányok, feszítővasak) alkalmazása nehézkes, de ugyanakkor a széfajtón található kezelőszervek a használat szempontjából könnyen elérhetőek.

Telepítési, rögzítési tanácsok

Minden 1000 kg önsúlyt el nem érő széfet rögzíteni kell. Szakszerű rögzítés nélkül a széf nem nyújt megfelelő biztonságot!

Rögzítési szempontból a közvetlenül betonpadlóhoz történő rögzítés a legfontosabb.
A bútorszéf stabilabb rögzítése érdekében javasoljuk a hátfalon keresztül történő pótlólagos rögzítés használatát. Ha a széf nem rendelkezik elég rögzítési ponttal, a legtöbb esetben pótlólagos rögzítési furat rendelhető.

Ügyeljen rá, hogy a beton és a rögzítésre használt fém rögzítődűbelek megfelelő ellenállásúak legyenek.

A beton minőségére vonatkozó előírásokról a széfhez, páncélszekrényhez tartozó MABISZ minősítésből és a telepítési utasításból tájékozódhat.

Template title
Template header
Template content