2 DARAB SZÉFZÁR

Az értéktároló széf, páncélszekrény gyárlag 2 darab széfzárral rendelkezik.

A széfzárak lehetnek kulcsos, mechanikus kombinációs, vagy elektronikus kivitelűek.

 
 
Alapkivitel

Azokat a széfeket nevezzük kétzáras páncélszekrényeknek, amelyek széfajtajának nyitását, illetve zárórudazatának mozgását két zárnyelv akadályozza.

A két széfzárral szerelt széfek kulcsos, mechanikus kombinációs, vagy elektronikus kivitelűek lehetnek. Számos kombináció elképzelhető, gyárilag azonban az 1 db kulcsos és 1 db mechanikus kombinációs párosítás a jellemző.

Az elektronikus széfzárak rendelkezhetnek mechanikus, vagy elektronikus vésznyitási funkcióval is, ez azonban nem jelenti azt, hogy a széf többzárasnak minősül.

Ugyanígy, ha a széf kezelőszervei kétfélék (pl. kulcs és tekerőgombok), de egy zárat nyitnak, a széf szintén nem többzáras.

Nem minden többzáras páncélszekrényen van több beviteli egység (kezelőszerv).
Különösen igaz ez a fejlett elektronikus széfzárak esetén.

Kategória és széfzár

A páncélszekrényben lévő zárak száma és biztonsági szintje a széf feltörési kategóriájától is függ. A széfnek a minősítéshez ugyanis kategóriájának megfelelő széfzárral kell rendelkeznie.

Az értéktárolókat tekintve az A, AA, B, C és D MABISZ kategória esetén nincs a széfzár biztonsági szintjére vonatkozó követelmény.
Az S1, S2, E és G kategória esetén 1 darab, az EN 1300 szabvány szerinti A besorolású széfzár az előírás.
Az I, K és M kategóriájú páncélszekrényekbe legelább B osztályú széfzár szerelendő. A két utóbbi minősítésű széfben nem is egy, hanem már 2 darab széfzár a minimum.
Az legnagyobb értékhatárú N és O kategóriás páncélszerkények 2 darab C osztályú széfzárral rendelkeznek.
EN 1300 D osztályú, kettőnél több széfzár csak a legerősebb trezorajtókon elvárt.

 

Template title
Template header
Template content