Gyakran ismételt kérdések, GYIK
Időröl-időre egyes tipikus kérdések a legtöbb felhasználóban felvetődnek a honlap, illetve a széfek, a termékek kapcsán.
Itt ezeket a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat téma szerint csoportosítva gyüjtöttük össze.
Általános kérdések
Széfek
Tűzálló széfek
Általános kérdések
Vásárolhatok a SZÉFGURU-n?
A honlapon bárki vásárolhat, legyen szó magánszemélyről, cégről, vagy bármely más szervezetről. Rendelés leadásához érvényes regisztrációval kell rendelkezni.
A feltűntetett árak meddig érvényesek?
A terméktáblázatokban szereplő ár mindig az akutális ár. Árváltozásra bármikor sor kerülhet. Az új árak a honlapon történő megjelenéssel válnak érvényessé. A rendelésre küldött visszaigazolás utáni áráváltozás a korábbi rendelést nem befolyásolja.
A feltűntetett árak tartalmazzák a kiszállítás díját?
Nem. Az árak szállítás nélkül, telephelyünkön történő átvétellel értendők. Kérjük, olvassa el Szállítási feltételeinket.
A kiszállításba beletartozik az épületen belüli szállítás is?
Alapesetben nem, de az épületen belüli szállítás felár ellenében kérhető. Az épületen belüli szállítás díja a helyszíntől és a széf tulajdonságaitól függ. Érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon!
Van üzlet, ahol megnézhetem a terméket?
Jelenleg nincs.
Mikor vannak nyitva?
Bemutatótermünkben munkanapokon 8.15-től 17.00-ig személyesen is várjuk vásárlóinkat. Írásos rendelést bármikor leadhat. A munkaidőn kívül leadott rendelések feldolgozása a kövekező munkanapon kezdődik.
Hogyan rendelhetek?
Rendelését legegyszerűbben honlapunkon, webáruházunkon keresztül adhatja le. Vásárolni regisztráció, illetve bejelentkezést követően van lehetősége. A kiválasztott terméke(ke)t rakja a virtuális bevásárlókosárba, töltse ki az űrlapot, majd küldje el hozzánk rendelését.
Mennyi a széfekre szóló garancia?
Széfjeinkre változó időtartamú garanciát adunk. Az adott széfre vonatkozó garanciális időtartamot minden terméknél feltűntetjük.
Széfek
Mennyi kulcs jár a széfhez?
A kulcsos széfzárral rendelkező széfekhez alapesetben 2 db kulcs tartozik. Amennyiben elektronikus széfzárral rendelkező széf vésznyitó kulcsáról van szó, általában abból is 2 db van. A kulcsok száma az adott széftípustól függ. A honlapon a széfek leírásában a kulcsok számát illetően pontos tájékoztatást talál.
Hol másoltathatok széfkulcsot?
Széfkulcs másolást Ügyfélszolgálatunkon kérhet, amit közvetlenül telephelyünkön végzünk el. A másoláshoz 1 db eredeti kulcsra szükségünk van.
Felhívjuk figyelmét, hogy a széfkulcs másolásakor személyi adatait rögzítjük. Kódkártyás széfzár esetén csak a kárya bemtuatása ellenében másoltathat széfkulcsot.
Mennyibe kerül a széfkulcs másolás?
A kulcsmásolás ára alapvetően a kulcs típusától függ. Egy széfzár kulcsának lemásolása nagyságrendileg bruttó 6 000-12 000 forintba kerül. Szakembereink a széfkulcs típusa alapján előre tájékoztatják a kulcsmásolási díjról.
Miért fontos a minősítés?
Ha a széf minősítéssel rendelkezik, az azt jelenti, hogy egy adott követelményrendszernek megfelel. A minősített széfeket mindig az adott minősítés szerinti minőségi színvonalon gyártják. A minősítést a gyártól független vizsgálóintézet végzi, így a széfet bevizsgálják. Ha a széf a minősítést megkapja az bizonyíték, hogy adott védelmi szintnek megfelel. Minősítéssel nem rendelkező széfet a biztosítók nem fogadnak el.
Mit jelent a forintban jelzett MABISZ értékhatár?
Adott MABISZ értékhatár pl. 3 millió forint, azt jelenti, hogy a széfben tárolt értékekre a biztosító maximum ilyen összegig vállal felelősséget. Káresemény bekövetkeztekor maximum ilyen összegű kártérítést fizet ki. Ne felejtse el, hogy a biztosítójának ismernie kell a széfben tárolt értékeket. Ebben az ügyben kérje ki biztosítója állásfoglalást is.
Miért kell rögzíteni a széfet?
A tolvajok, ha kisméretű széfről van szó, gyakran élnek azzal a módszerrel, hogy a széfet nem törik fel a helyszínen, hanem zárt állapotban magukkal viszik. Ez ellen leginkább a szakszerű rögzítéssel védekezhet. Ezenfelül ha a széf nincs megfelelően rögzítve a biztosító megtagadja a kártérítést.
Hova és hogyan kell rögzíteni a széfet?

Minden 1000 kg önsúlynál könnyebb széfet félreeső helyre, épület tartószerkezeti eleméhez, közvetlenül betonhoz, megfelelő feszítőerőnek ellenálló módon kell rögzíteni. Falba építhető széfet megfelelő vastagságú főfalba, önmagában álló széfet megfelelő vastagságú beton padlóba és/vagy falba kell rögzíteni.

A szakszerű rögzítéshez vegye figyelembe a széfhez kapott telepítési utasítást, illetve a MABISZ és a gyártó telepítési előírásait.

Mit tegyek, ha lemerült az elem és nem tudom kinyitni a széfet?

Az elektronikus páncélszekrények, vagy széfzárak többnyire elemmel működnek. Az elemtartó lehet a páncélszekrény ajtajának külső vagy belső oldalán. Ha a külső oldalon van, akkor a lemerült elemek könnyen kicserélhetők.

Ha az elemtartó a páncélszekrény belsejében, a széfajtó belső felén van, más a helyzet.
A legtöbb elektronikus széf valamilyen vészhelyzeti nyitási lehetőséggel rendelkezik. A vésznyitás lehet mechanikus, illetve elektronikus. Mechanikus esetén vésznyitó kulccsal nyitható a széf - többnyire valamilyen fedél eltávolítása után - elektronikus vésznyitás esetén pedig külső elemtáplálással.

Mit jelent a riasztóba kötés?
A páncélszekrény riasztóba kötése azt jelenti, hogy a széf belsejében érzékelő elemeket helyeznek el, amik elektronikus jeleket továbbítanak a riasztóközpont felé. Ezeket az elemeket elektronikusan összekötik, támadás esetén riasztójelzést küldenek a központnak, így beindul a riasztás.
A riasztás sokkal hatékonyabbá tehető azzal, ha a riasztórendszer a riasztást valamelyik kivonuló szolgálatnak is elküldi.
Lejárt a széf minősítése, biztosítva vagyok?
Ha akkor, amikor megvette a páncélszekrényt, annak volt érvényes minősítése, igen.
Ha a páncélszekrény vásárlásakor kapott számlát és az akkori minősítést megőrizte, ezt a biztosítónak könnyen bizonyítani is tudja.
Tűzálló széfek
Mit jelent ha a páncélszekrény tűzálló?
A tűzálló páncélszekrények speciális töltetanyaggal készülnek. A lángoknak adott ideig ellenállnak. A páncélszekrény belsejében lévő értékek, iratok, adathordozók a megadott időtartamig nem égnek el, mert a hőmérséklet nem emelkedik egy megadott szint fölé.
Miért van szükségem tűzálló széfre?

Egy tűzeset által okozott kár nagy méreteket ölthet. Fontos és pótolhatatlan iratokat, szerződéseket, személyi anyagokat óvhat meg a megsemmisüléstől azzal, ha tűzálló széfet használ.

Gondoljon bele mekkora veszteség érné, ha otthona, irodája a benne lévő értékekkel elégne. Mégha a biztosító megtéríti is az anyagi kárt, az időveszteség, az eszmei érték és egyéb közvetett károk védhetetlenek. Döntse el, mennyit szán megelőzésre!

Milyen időtartamú lehet a tűzállóság?
A 30-60-90-120 perces tűzállósági időtartam megszokott. Ez az idő általában elég arra, hogy a tűzoltók a helyszínre érkezzenek és beavatkozzanak.
Miért nem tárolhatok adathordozókat tűzálló irattároló széfben?

A papír és az elektronikus adathordozók hőérzékenysége eltérő. Egy CD például sokkal alacsonyabb hőmérsékleten megrongálódik, mint egy ív papír. A tűzálló páncélszekrények felépítése különböző, attól függően, hogy papíralapú, vagy elektronikus adathordozók védelmére készülnek.

Ha CD-t, DVD-t, Flash drive adathordozót tárol egy tűzálló irattároló széfben, úgy, hogy azt nem zárja el külön, az adathordozón lévő adatok megsérülését kockáztatja. Az elektronikus adathordozók tárolására használjon tűzálló adattároló széfet.

A tűzálló széfeket is lehet rögzíteni?

Ez a tűzálló széf típusától függ. A kisebb méretű tűzálló széfek gyakran nem rendelkeznek rögzítési ponttal, mert a rögzítési lyuk tűzvédelmet gyengítő hatása nem küszöbölhető ki. A nagyobb tűzálló páncélszekrényeknél ez a konstrukcióból adódóan kezelhető. A rögzítési pont rendelkezésre állásáról a terméknél található leírásból tájékozódhat.

 

 

 

Template title
Template header
Template content