Általános ismeretek
A széfekkel, páncélszekrényekkel kapcsolatosan van néhány alapvető tudnivaló, amit érdemes ismerni.
Megelőzés

A biztonságtechnikai eszközökre, így a széfekre is kiemelten érvényes az, hogy a legtöbben csak valamilyen káresemény bekövetkezte után fordítanak rá figyelmet. Otthona, családja, tulajdona, értékei a legfontosabbak életében. Gondoskodjon róla, hogy ne tartozzon azon rengeteg ember közé, akik értékei betöréses-lopásnak, tűznek esnek áldozatul. Ha értékei biztonságos tárolásáról időben gondoskodik, a betörők könnyebb célpontot keresnek.

Ahhoz, hogy ezt megtegye biztonsági eszközökre kell áldoznia. Ez nem feltétlenül örömteli de ne felejtse el, a biztonságtechnikára költeni megéri. Így biztonságban tudhatja értékeit, irodáját, lakását, házát akkor is, mikor nem tartózkodik a helyszínen. Ne becsülje le a kockázatot, előzze meg a káreseményt.

Lehetőség szerint minősített széfet válasszon és kérje ki munkatársaink tanácsát.

Az értékeket fenyegető veszélyek
Lopás

Az értékek széfbe történő elzárása védelmet nyújt a besurranó tolvajok ellen. Ennek a funkciónak az ellátására a legegyszerűbb széf is képes. Itt csupán annak van jelentősége, hogy az érték nem hever elzáratlanul pl. egy asztalon vagy polcon, ahonnan egy óvatlan pillanatban bárki ellophatná.
Betöréses lopás esetén nem erről van szó. Olyan helyzetben, mikor a betörőnek több ideje van a széf roncsolására, már nem elegendő egy egyszerű lemezszekrény. A széfnek itt már tartós fizikai roncsolást kell kibírnia, anélkül, hogy a benne lévő értékekhez hozzá lehetne férni.

A legtöbb betörő többféle nyitószerszámmal érkezik és különböző nyitási technikákat próbál ki. Minél több idő telik azonban el a betöréssel, illetve a feltörési kísérlettel, annál nagyobb a tettenérés kockázata. A betörők így ritkán szánnak hosszú időt a benntartózkodásra. Ha a szokásosnál több idő kell, jó eséllyel feladják. Gondoskodjon arról, hogy Önhöz minél hosszabb időbe teljen bejutni és a jó minőségű széf minél jobban megkeserítse a betörő kísérletét.

Lehetőség szerint a széfet ne helyezze jól látható, feltűnő helyre. Ha a betörők ráakadnak a széfre, feltételezik, hogy értéket tárol benne és mindent megtesznek, hogy a széf tartalmát, méginkább az egész széfet elvigyék. Éppen ezért mindenképpen ügyeljen rá, hogy a széf megfelelően rögzítve legyen.

 

Tűz

Az értékekre veszélyt jelentő tűzeset bármikor előfordulhat. Tüzet okozhat egy felügyelet nélkül hagyott gyertya, egy rosszul elnyomott cigaretta, gázszivárgás, szándékos gyújtogatás, rossz szigetelés, rövidzárlat, vagy akár villámcsapás is.

A tűzálló széfek által nyújtott néhány óra védelem a legtöbb esetben elég a tűzoltók helyszínre érkezéséhez, a tűzoltáshoz, így az értékek sértetlen megmeneküléséhez. Ha teheti válasszon a tűznek hosszabb ideig ellenálló széfet.

Ne felejtse el, hogy a hőre az adathordozók (USB, floppy, CD, DVD, stb.) sokkal érzékenyebbek a papírnál. Tűzálló irattároló széfben ne tartson adathordozókat, erre használjon adattároló széfet.

 

Ha egyszerre a lopás és a tűz elleni védelemről is gondoskodni akar, válasszon értékhatárral kombinált tűzálló irat-, vagy adattároló széfet, páncélszekrényt.

Nincs 100%-os védelem

Fontos tudni, hogy értékei nem lehetnek tökéletesen védettek. A 100%-os védelemre lehet törekedni, de elérni ritkán. A legtöbb széf adott ideig, adott típusú támadással szemben képes ellenálni. A biztonsági védelmi eszközökön átjutni idő és felkészültség kérdése. Ha a támadó elég hozzáértő és megfelelő szerszámokkal rendelekzik, csupán idő kérdése, hogy mikor tudja áttörni a védelmi vonalat, kinyitni a széfet.
Ez nem jelenti azonban azt, hogy a mechanikus biztonságtechnikai elemek, mint amilyenek a széfek is, ne lennénk hasznosak. Elsődleges funkciójuk az, hogy feltartóztassák a támadót, hogy fizikai ellenállást tanusítsanak. A jobb minőségű, erősebb szerkezetű, kifinomultabb páncélszekrények nagyobb ellenállást biztosítanak.

Az egyes biztonságtechnikai elemek által nyújtott biztonsági szintre a többi elem is hatással van. Nem érdemes a védelmet pusztán egyetlen elemre figyelve kialakítani. Hiába van például a széfen egy csúcskategóriás széfzár, ha széf szerkezete gyenge. A betörő ott fog próbálkozni, ahol könnyebben célt ér. Értékei nagyobb biztonságban vannak, ha ez egyes biztonsági elemeket kombinálja, illetve egymással összhangban választja ki.

A mechanikus biztonságtechnikai termékek önmagukban jellemzően nem elegendőek a megfelelő biztonság kialakításához, szükséges az elektronikával történő ötvözés. Ennek az összekapcsolásnak a leggyakoribb formája, mikor a széfeket elektronikus jelzőrendszerbe (riasztóba) kötik. A fizikai elemeket ért támadást a jelzőrendszer érzékeli és riaszt. Egy hangos szirénával és fényjelzéssel működő riasztórendszer önmagában is elrettentő és figyelemfelhívó erővel bír, azonban sokkal nagyobb biztonságot jelent, ha a riasztójelzés valamilyen kivonulószolgálathoz is eljut. A rendőrség vagy a biztonsági szolgálat emberei ilyen esetekben szinte mindig időben érkeznek.

Nem feltétlenül szükséges mindig a legjobb és legdrágább páncélszekrényt megvásárolni. A kiválasztásnál az elvárt védelmi szint fontos szempont, érdemes ennek megfelelően választani. Kisebb értéktárgyak átmeneti tárolására elég lehet például az egyik legolcsóbb széf is, ha azonban tartós védelemet keres, érdemes jó minőségű bútorszéfet, páncélszerkényt választani.
Több védelmi vonal esetén az első vonalon a védelmi funkciónak sokkal jelentősebb szerep jut, mint például a másodikon. Ha a helyiségbe történő bejutási pontok megfelelően védettek, a széf védelmi szintje lehet valamivel alacsonyabb.

Mennyire biztonságos az Ön által használt széf?

Válaszolja meg a következő néhány kérdést magának és derítsen fényt az Ön által használt széf gyenge pontjaira. Minél inkább ismeri milyen gyenge pontokat használhatnak ki leginkább Önnél a betörők, annál jobban védekezhet.

- Az 1000 kg önsúlynál könnyeb széf rögzítve van?
- A széf rejtve van?
- A széf rendelkezik MABISZ minősítéssel?
- Van az ingatlannak biztosítása?
- A széf és benne tárolt értékeket bejelentette biztosítójánál?
- Átállította a széf gyári kódját, mikor használatba vette?
- A széf riasztóba van kötve?
- A riasztójelzés elmegy valamelyik kivonulószolgálathoz?

Ha valamelyik kérdésre nemmel felelt, kérje munkatársunk tanácsát, hogyan tehetné széfjét biztonságosabbá.

Mennyire biztonságosak szokásai?

Saját viselkedése kapcsán sok lehetősége van a betörés kockázatát csökkenteni. A legfontosabbak a következők.

- Ha a széf kulcsos, a kulcsot biztonságos helyen tárolja?
- Mikor a széfet bezárja kiveszi belőle a kulcsot és biztonságos helyre rakja azt?
- Ha a széf számkódos, időnként megváltoztatja kódját?
- Mindig bezárja a széfet, mielőtt felügyelet nélkül hagyja?
- Lakásbiztosítása elegendő összeget térít Önnek kár esetén, nincsenek értékei alulbiztosítva?
- Legfontosabb értékeiről pontos listája van képekkel?

Ha valamelyik kérdésre nemmel felelt, érdemes viselkedését, szokásait a lopás hatékony megelőzése irányába változtatnia.

Mi a teendő, ha tetten éri a tolvajt?

Ne próbálja meg önmaga feltartóztatni a támadót. Hagyja inkább ezt a feladatot a rendőrségre (hívószám 107). Jegyezze fel azonnal a gyanusított külső ismertetőjegyeit, illetve a jármű típusát és rendszámát.

A széfek felépítése

Az értékszéfek fő részeit, fontosabb méreteit a következő ábra szemlélteti.

1) Magasság
2) Szélesség
3) Mélység
4) Széftest
5) Széfajtó
6) Zsanér
7) Széfzár
8) Hátfal

 

 

 
Template title
Template header
Template content